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COVID 19 RTP 
 FAQ # 9 

 
QUESTION #1  
What is the deadline for player registration for Outdoor 2020? 
 
ANSWER #1 
The EMSA Board has agreed to ‘Suspend EMSA Rule 5.7 and 5.8 for the rest of the 
2020 calendar year” 
EMSA Rule 5.7All transfers or de-registration of players recognized as surplus to 
requirements must be completed on or before July 31st. annually.  
EMSA 5.8 The last date for signing new players is August 30th annually.  
 
Therefore, players can continue to be registered/transfer/dereg for Outdoor 2020 
up until December 31, 2020. 
 
QUESTION #2 
Our club did not participate in Outdoor 2020, what do we need to do if we want to 
participate in Indoor 2020/21? 
 
Answer #2 
Your club will need to complete the Canada Soccer Assessment Tool and pass. Then 
your club will need to complete a Return to Play Plan.  Please take a moment to 
review further details under “REGISTRATION” on EMSA’s website. 
Indoor registration is open on OSCAR 
 
QUESTION #3 
Does a player that transfers from one club to another club, able to join the new club 
immediately? 
 
ANSWER #3 
NO, the player must not play/train with either club for 14 days.  Ontario Soccer 
states that the player would have had prolonged contact with the releasing club and 
new club. 
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QUESTION #4 
Can a player try out for more than one club at a time? 
 
ANSWER #4 
YES, the play can try out for more than one club without taking time away for 
14days.  Ontario Soccer states that the player would NOT have had prolonged 
contact with either club. 
Hosting organization must -     keep record of all players registered for the activity 

- keep a Contact Tracing Log for each session 
Players must: - participate in tryouts within their region only 
  - complete the Declaration of Compliance 
  - complete Informed Consent and Assumption of Risk Agreement once 
     for each organization they attend 
  - be registered for the activity 
For full details please see Ontario Soccer’s updated Return to Play Plan and 
Guidelines (September 14, 2020) 
 
QUESTION #5 
Should we proceed with ID Cards at this time?  
 
Answer #5 
Due to social distancing ID Cards are not required at this time. 

QUESTION #6  

When do SAAS fees get charged, when the club enters the player/staff names into 
OSCAR or when the district approves them on OSCAR? 

Answer #6 

The SAAS fee is a registration user fee, the SAAS fees will be charged to the club 
when the player/staff are registered into OSCAR. 

QUESTION #7 

I understand that based on OS Bulletin I2020-089 Phase 2 of Return to Play – 
Enhanced Format of Modified Games that we can participate in organized 
sanctioned competitions with other clubs/academies within in the same region.  
What is our region? 

Answer #7 

EMSA’s region includes South-West Soccer Association, Essex County, Lambton Kent 

 

 



 

 

 

QUESTION #8 

If some of our club’s teams are participating in a league in the above-mentioned 
region, do we need to complete a Play In/Out Form? 

Answer #8 

Yes, if you are playing in a league within a district in our Region, your club will need 
to complete a Play In/Out form signed by both districts.  The purpose of the Play 
In/Out form is to ensure that the club that is wishing to Play Out does not hinder 
their home district’s possibility of having league play by a team playing elsewhere. 

The same is true if a club from out of district wants to join league play within EMSA. 

QUESTION #9 

Our club wants to play exhibition games with other clubs how do we do this? 

ANSWER #9 

An “Application to Host Exhibition Game” must be completed and then approved by 
the EMSA Travel Manager.  Any questions in regards to permits should be sent to  
emsatraveltransferinsurance@rogers.com 
Any exhibition game play must follow the Team Isolation period when switching 
from one club to another. 
Please review examples of enhanced game formats on EMSA’s website under 
“REGISTRATION” “INDOOR COVID 19 -Indoor 20/21” 
 

 

Member Club/Academy are responsible for knowing the local public health 
directives in their area as there may be local restrictions that override 

provincial orders. 
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